piątek, 12 lutego 2016

Encyklopedia Zdrowych Deserów: Lody awokado-kokos

Lody są kojarzone z latem i to wtedy większość osób sobie o nich przypomina. U mnie sezon na lody trwa cały rok i bardzo często właśnie w środku zimy mam na nie ogromną ochotę.

Niestety zarówno skład, jak i smak lodów ze sklepu pozostawiają wiele do życzenia. W większości przypadków czuję czysty cukier i długo, długo nic...
Dlatego jakiś czas temu zainwestowałam w maszynę do robienia domowych lodów. Deser stał się zdrowszy, a do tego wybór smaków jest ograniczony jedynie moją wyobraźnią. :)

Zapewne pojawi się tutaj sporo przepisów na lody, sorbety, mrożone jogurty. Większość z nich można spokojnie przygotować bez maszyny, więc nie zniechęcajcie się, jeśli jej nie posiadacie.

Dzisiaj proponuję niezwykle proste, 4-składnikowe lody awokado-kokos.
Łączą w sobie uwielbiany przez wiele osób smak kokosowy, dobroczynne właściwości awokado oraz piękny (i naturalny) zielony kolor.
Są zdrowe, bezlaktozowe, wegańskie - są idealne!


Domowe lody awokado-kokos





Składniki:

- 1 puszka mleka kokosowego
- 1,5 dojrzałego awokado*
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/3 szklanki syropu klonowego (lub miodu, albo innej płynnej substancji słodzącej)


Wykonanie:

Puszkę mleka wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia otwieramy ją i zbieramy z wierzchu tylko białe, twardsze mleko. Nie używamy wody, która jest pod spodem. Mleko ubijamy lub miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania konsystencji podobnej do bitej śmietany.
Awokado obieramy i miksujemy na puree z sokiem z cytryny.
Przelewamy zmiksowane awokado do mleka, dodajemy syrop/miód i mieszamy łyżką do połączenia wszystkich składników.
Tak przygotowaną masę przelewamy do maszyny do lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją obsługi.
Jeśli nie mamy maszyny - masę przelewamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażarki. W celu eliminacji kryształków lodu, dobrze przykryć masę przezroczystą folią spożywczą - tak, żeby przylegała do powierzchni lodów. 
Gotowe! :)


* Awokado dostępne w sklepach zazwyczaj jest niedojrzałe i nie nadaje się do jedzenia. Trzeba je położyć we w miarę ciepłym miejscu (nie w lodówce) i odczekać kilka dni, aż dojrzeje.
Oto, jak sprawdzamy dojrzałość awokado:






Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz