W ramach przeprosin przychodzę z banalnym i przepysznym deserem - przedstawiam zdrowe kokosowe kuleczki.
Składniki:
- mąka kokosowa
- mleko kokosowe
- miód lub syrop klonowy
- dobrej jakości czekolada
Wykonanie:
Wybraną ilość mąki kokosowej wsypujemy do miseczki i powoli dodajemy mleko, tak żeby cała mąka została związana i dało się wyrobić jednolitą masę. Następnie stopniowo dodajemy miód lub syrop, mieszamy i próbujemy masy, czy już ma odpowiednią dla nas słodkość.
Nie podawałam proporcji składników, bo uważam, że jest to bez sensu - przy tak prostym przepisie każdy znajdzie swoje idealne proporcje. :)
Gotową masę formujemy w kuleczki, schładzamy w lodówce. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią schłodzone kuleczki. Następnie znów wkładamy je do lodówki, aby czekolada stężała - i gotowe.
Zapewne część osób zastanawia się teraz, czy mąkę kokosową można jeść na surowo? Tak, jak najbardziej! Nie jest to tak naprawdę mąka w dosłownym znaczeniu tego słowa, tylko miąższ kokosa, który został wysuszony i zmielony na "mąkę". Tak więc możemy ten aromatyczny dodatek jeść w surowych deserach, owsiankach, musli, jogurtach, stosować jako kokosową posypkę - możliwości są nieograniczone. :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz