wtorek, 22 grudnia 2015

Encyklopedia Zdrowych Deserów: Piernik bezglutenowy

Święta to czas odpoczynku. Osoby zdrowe, które na co dzień stosują różne diety, w okresie świątecznym często robią sobie od nich odpoczynek i jedzą "normalnie".
Niestety osoby cierpiące na celiakię, muszą zmagać się ze swoją chorobą również w Święta.

Z tego powodu podjęłam wyzwanie upieczenia świątecznego piernika w wersji bezglutenowej. Na szczęście tym razem wybór mąki był dla mnie oczywisty - gryczana! Jej wyraźny korzenny posmak dyskwalifikuje ją z wielu słodkich wypieków, ale do piernika pasuje idealnie. :)

Życzę wszystkim zdrowych, spokojnych i wesołych Świąt! :)






Piernik bezglutenowy



(opracowano na podstawie przepisu z bloga Kwestia Smaku)

Składniki:

- 130 g oleju kokosowego (lub masła)
- 130 g miodu
- 4 łyżki ksylitolu (lub innej substancji słodzącej)
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 250 g mąki gryczanej
- 50 g mąki ziemniaczanej (lub ryżowej, jaglanej)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 ml dowolnego mleka
- 2 jajka
- opcjonalnie: suszone śliwki, orzechy, czekolada


Wykonanie:

W garnku roztopić powoli olej (masło), miód, ksylitol, przyprawę do piernika. Zdjąć z ognia, dodać mąki i sodę, wymieszać. Mieszając, dodawać mleko i jajka. Oraz ewentualnie posiekane orzechy, jeśli ich używamy. 
Masę wylać do wyłożonej papierem keksówki. Wierzch można posypać posiekanymi suszonymi śliwkami.
Piec około 40 minut w temperaturze 175 stopni.
Po wystudzeniu można polać roztopioną ciemną czekoladą.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz