Czy istnieje ktoś, kto choć raz nie włożył palca do słoika z czekoladowym kremem?
Niestety skład kremów czekoladowych ze sklepu nie pozostawia złudzeń. Obrazowo prezentuje się to tak:
Pół słoika cukru... A podobno to krem orzechowy...?
Polecam więc zrobić taki krem samodzielnie w domu. Nie będę nikogo oszukiwać - nie smakuje on tak samo jak Nutella. Ale też jest pyszny, a na dodatek zdrowy i można go jeść bez wyrzutów sumienia. :)
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado- 1 banan
- garść orzechów laskowych (lub innych)
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki miodu (lub innego słodu)
Wykonanie:
Orzechy podprażyć w piekarniku lub na suchej patelni. Jeśli są to orzechy laskowe, to usunąć z nich łupinki na przykład przez pocieranie w ściereczce. Awokado obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Banan obrać i pokroić.Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką masę.
Jeść na naleśniku, na cieście, na kanapce, na waflu, łyżką lub palcem prosto ze słoika. ;-)
super przedstawiłaś nutelle ... hihi :)
OdpowiedzUsuńNaga prawda o Nutelli ;>
Usuń