wtorek, 15 września 2015

Encyklopedia Zdrowych Deserów: Krem czekoladowy

Czy jest ktoś, kto nie lubi Nutelli?
Czy istnieje ktoś, kto choć raz nie włożył palca do słoika z czekoladowym kremem?

Niestety skład kremów czekoladowych ze sklepu nie pozostawia złudzeń. Obrazowo prezentuje się to tak:



Pół słoika cukru... A podobno to krem orzechowy...?
Polecam więc zrobić taki krem samodzielnie w domu. Nie będę nikogo oszukiwać - nie smakuje on tak samo jak Nutella. Ale też jest pyszny, a na dodatek zdrowy i można go jeść bez wyrzutów sumienia. :)

Składniki:

- 1 dojrzałe awokado
- 1 banan
- garść orzechów laskowych (lub innych)
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki miodu (lub innego słodu)

Wykonanie:

Orzechy podprażyć w piekarniku lub na suchej patelni. Jeśli są to orzechy laskowe, to usunąć z nich łupinki na przykład przez pocieranie w ściereczce. Awokado obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Banan obrać i pokroić.
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką masę.

Jeść na naleśniku, na cieście, na kanapce, na waflu, łyżką lub palcem prosto ze słoika. ;-)









2 komentarze: