piątek, 18 grudnia 2015

Pomarańczowa zupa krem

Nie od dziś wiadomo, że kolory mają na nas duży wpływ. Otaczając się odpowiednimi barwami, możemy zmienić swój nastrój, a nawet leczyć choroby.
Z potęgi kolorów korzystali już starożytni, a obecnie chromoterapia (koloroterapia) zajmuje ważne miejsce wśród metod medycyny alternatywnej.

Leczniczych kolorów nie musimy szukać daleko - możemy codziennie znajdować je na swoim talerzu.
Dzisiaj chciałabym zaproponować szybką zupę-krem, która obdarzy nas wszystkimi zaletami pomarańczowych warzyw, owoców i przypraw, oraz właśnie koloru pomarańczowego.

Jakie są pozytywne cechy tego koloru?

"Kolor ten niesie zdrowie, radość, witalność oraz siły twórcze. Daje również pewność siebie, optymizm, odwagę a także spontaniczność. Cechą tego koloru jest również dobra komunikacja, a także przedsiębiorczość."

Wpływ na zdrowie:
"Kolor ten stymuluje krew i procesy krążenia. Wpływa na układ nerwowy, oddechowy i mentalny. Kolor ten energetyzuje ciało. Przy jego udziale rosną zdrowe włosy, paznokcie, kości i zęby. Można go stosować w leczeniu śledziony oraz w zaburzeniach nerek. Wpływa również korzystnie na żołądek, trzustkę, pęcherz a także płuca. Usuwa wrzody i kamienie żółciowe.  Działa również korzystnie przy skrętach jelit i słabej perystaltyce, a także spastyczności okrężnicy. Świetnie działa na zaparcia. Kolor pomarańczowy korzystny jest również dla naszego serca oraz wątroby. Jasne odcienie tego koloru można wykorzystać do leczenia artretyzmu oraz reumatyzmu."

Zapraszam na zupę!





Zupa-krem w kolorze pomarańczowym


Składniki:

- ok. 0,5 kg marchwi
- średniej wielkości batat (słodki ziemniak)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- szklanka suchej czerwonej soczewicy
- bulion warzywny lub woda
- pół szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- kurkuma
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek

Podane ilości są jedynie orientacyjne. Proporcje składników suchych i mokrych możemy zmieniać, w zależności od tego, jaką gęstość zupy chcemy uzyskać. Wedle upodobań smakowych możemy również zmodyfikować proporcje marchewki, batatów i soczewicy.

Wykonanie:

W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i szklimy na niej pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy obrane i pokrojone w kostkę bataty i marchewkę. Dusimy kilka minut na małym ogniu pod przykryciem. Następnie wlewamy gorący bulion lub wodę - tak, żeby warzywa były w całości przykryte. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy przepłukaną soczewicę i gotujemy kolejne 10-15 minut - do czasu, gdy wszystkie składniki będą miękkie. Wtedy garnek zdejmujemy z ognia i blendujemy zupę na gładki krem. Ponownie stawiamy go na małym ogniu i doprawiamy do smaku kurkumą, solą i pieprzem. Na koniec dolewamy sok pomarańczowy, najlepiej wtedy na bieżąco próbować zupę i oceniać, czy potrzeba więcej soku. (Dużo zależy od smaku i stopnia dojrzałości naszych pomarańczy).
Gotujemy jeszcze chwilę. Gotowe. :-)

Smacznego!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz