środa, 13 stycznia 2016

Zdrowy Gadżet: Grill kontaktowy + przepisy

Rozpoczynam nową serię wpisów, w których będę przedstawiać różne gadżety, które mogą nam ułatwić prowadzenie szeroko pojętego zdrowego trybu życia. :)

Na początek pierwsze, co przychodzi nam na myśl, czyli zdrowe odżywianie.
Jak przygotowywać potrawy? Oczywiście najmniej zdrową formą jest smażenie, szczególnie to na głębokim tłuszczu (i pamiętajmy - również smażenie na tłuszczach, które się nie do tego celu nie nadają). Dużo zdrowsze jest gotowanie w wodzie lub na parze, jednak nie ukrywajmy - bardzo często potrawa gotowana jest dla nas dużo mniej smaczna, niż ta usmażona, z chrupiącą, przypieczoną skórką... Zdrową alternatywą jest pieczenie w piekarniku, ale jest to zbyt czasochłonne i mało ekonomiczne w przypadku, gdy chcemy zrobić szybki, mały posiłek dla jednej osoby.

Moim wybawieniem w takiej sytuacji jest elektryczny grill kontaktowy.
Posiadam pochodzący z Lidla grill SilverCrest, który kosztował 79zł.



Jakie są zalety takiego urządzenia?



Szybko się nagrzewa (około 2-3 minuty), więc nie musimy marnować czasu i prądu na długie oczekiwanie, jak to jest w przypadku nagrzewającego się piekarnika.

Używamy minimalnej ilości tłuszczu - wystarczy dosłownie kropelka, którą ja rozprowadzam przy pomocy silikonowego pędzelka.

Potrawy, dzięki kontaktowemu nagrzewaniu jednocześnie od góry i dołu, pieką się w bardzo szybkim tempie.

Szerokie możliwości zastosowania - warzywa, owoce, sery, mięso, ryby, owoce morza, a również wszelkiego rodzaju kanapki, pieczywo, wrapy itp.

Wszystkie elementy posiłku możemy przygotować w tym samym czasie, ponieważ na grillu można układać obok siebie różne kategorie produktów (widać to zresztą na powyższym zdjęciu).


Propozycje szybkich i zdrowych potraw z domowego grilla:



Łosoś z warzywami 

Na rozgrzanym grillu kładziemy posypany solą i pieprzem kawałek świeżego łososia. Obok układamy plastry cukinii, bakłażana, papryki.
Pieczemy kilka minut, do uzyskania odpowiedniego dla nas stopnia przypieczenia.
Możemy zjeść tylko w takiej postaci lub dodać ugotowany ryż.


Sałatka z indykiem, granatem i migdałami

Filet z indyka kroimy w paseczki lub małe kawałki. W miseczce przyprawiamy je według uznania, tylko solą i pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami.
Rozkładamy je na płycie grilla i pieczemy kilka minut.
Po upieczeniu mięso nieco studzimy i układamy na mieszance sałat połączonej z ziarnami granatu i płatkami migdałów (możemy je nieco podprażyć na suchej patelni). Polewamy oliwą, można też dodać nieco soku z cytryny.
Jeśli chcemy bardziej urozmaicić danie, możemy jeszcze dodać grillowany grecki ser halloumi, wystarczy ułożyć go na grillu obok mięsa. :)

Oczywiście w taki sposób możemy przygotować indyka lub kurczaka do dowolnej sałatki. :) Może to być po prostu sałata z dowolnymi świeżymi warzywami,


Szaszłyki z kurczaka i awokado

Na patyczki do szaszłyków nabijamy naprzemiennie kawałki piersi kurczaka, awokado i czerwonej cebuli. Oprószamy solą i pieprzem. Grillujemy kilka minut, do czasu upieczenia mięsa.
Można podać z sałatą lub jako obiad z ryżem.


+ Bonus: DESER! :)

Grillowana brzoskwinia z dodatkami

Brzoskwinie myjemy, przecinamy na pół i usuwamy pestki. Układamy na grillu na kilka minut, tak żeby były przypieczone, ale nie za bardzo rozmiękczone.
Następnie układamy je na talerzu wewnętrzną częścią do góry. Otwór po pestce wypełniamy jogurtem greckim, polewamy odrobiną miodu lub syropu klonowego. Posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi (lub innymi ulubionymi). Orzechy możemy wcześniej chwilkę podprażyć na grillu obok owoców.

PS W wersji mniej zdrowej możecie zamiast jogurtu użyć serka mascarpone lub gałki lodów. Ale nie wiecie tego ode mnie! ;-)


źródło: http://steelehousekitchen.com/


A więc okazuje się, że zdrowe odżywianie może być nieco prostsze. Smacznego! :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz