Czyli tworzenie ich zdrowych wersji, które mogą być jedzone bez wyrzutów sumienia przez osoby, które zdrowo się odżywiają. Największym wyzwaniem w tej kwestii są oczywiście ciasta i desery, które często są złożone z samych niezdrowych składników i niczego więcej.
Ale jak żyć bez ciasta do kawki, bez małego co nieco po ciężkim dniu, bez plotek zagryzanych ciasteczkiem?!
Na szczęście istnieje Encyklopedia Zdrowych Deserów! ;-)
Chyba każdy zna ciasto typu brownie, ale nie każdy wie, że ma ono jasną siostrę - blondie. :)
Blondie jest równie kusząca jak brownie, może nieco bardziej niewinna i trochę nieśmiała. Ale to tylko pozory, bo szybko okazuje się, że lubi być w centrum uwagi, a często staje się wręcz królową imprezy!
Blondie z ciecierzycy
(na podstawie przepisu The Ambitious Kitchen)Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy (choć najlepiej analogiczna ilość ugotowana samodzielnie)
- 1/2 szklanki naturalnego masła orzechowego (niekoniecznie z fistaszków, może być np. migdałowe)
- 1/3 szklanki miodu/syropu klonowego/syropu z agawy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (przepis na domowy ekstrakt -> klik)
- 1/2 łyżeczki soli (np. himalajskiej)
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
Opcjonalnie:
- 1 jajko (osoby, które nie są na diecie wegańskiej i nie mają przeciwwskazań do jedzenia jajek, mogą dodać jajko, wtedy ciasto będzie nieco bardziej puszyste)
- pokrojona na małe kawałki gorzka czekolada bądź inne dodatki wg uznania:)
Wykonanie:
Ciecierzycę odsączyć i wypłukać. Zmiksować na gładką masę ze wszystkimi pozostałymi składnikami (poza czekoladą, jeśli jej używamy należy ją wmieszać do masy po zmiksowaniu).
Masę przelewamy do wyłożonej papierem foremki. Możemy jeszcze dodatkowo posypać wierzch czekoladą lub na przykład orzechami/migdałami, które podbiją smak masła orzechowego.
Pieczemy 20-25 minut w temperaturze około 180 stopni.
I jeszcze piosenka do ciasta: https://www.youtube.com/watch?v=WGU_4-5RaxU ;-)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz